Natuur als iets dat los staat – op zichzelf – dat is natuurlijk niet zo. Natuur is immers overal. De natuur die jij ervaart als ‘daarbuiten’ is verbonden met jouw persoonlijk natuur ‘van binnen’. Deze ‘outer nature’ en ‘inner nature’ zijn niet statisch. Ze stromen. En dat kun je merken! 

Bosbaden betekent ‘je onderdompelen in een niet technologische omgeving’. In Japan kennen ze het al jaren. Het heet daar ‘shinrin yoku’ en wordt als therapie vergoed door zorgverzekeringen. Mensen die zich gestresst en neerslachtig voelen knappen namelijk merkbaar op door een bosbad. Een staat die nog dagen door kan werken. Tijdens een bosbad ervaar je door oefeningen een betere verbinding tussen jezelf en de natuur.

Wat je kunt verwachten? Met een mens of vijf gaan we vertragen en onze zintuigen inzetten. Langzaam lopen. Leren om breed te kijken. Ruiken, horen, voelen en proeven. Afstemmen op de plek waar we zijn door kleine rituelen uit te voeren.

Als uitsmijter heeft iedereen een ruim moment om op zijn eigen plek alleen in de natuur te gaan zitten. Solo! En alle technieken nog eens te gebruiken of om lekker te ‘zijn’ in de natuur. Een partner van een deelnemer appte mij dat haar man betoverd thuis was gekomen 🙂

Dit schreven deelnemers mij na hun sessie:

Bas

Onwijs bedankt nogmaals Hugo, ik vond het super! Je schept een goede atmosfeer, zeker niet te zweverig. Positief en luchtig, maar serieus genoeg om aan te sporen tot overtuigd onderzoeken.

Greetje

Ha Hugo, wat een fantastische ochtend! Ik vond het echt super fijn. Dank je wel hiervoor. Ik merk dat ik helemaal open en aan sta. Alsof er van alles geactiveerd is in mijn hoofd en lijf. Ik merk dat ik een soort verharding kwijt ben. Alsof ik weer meer liefde en zachtheid kan zenden. Ik voel me geaard en rustig! Dank je wel hiervoor! Ik ga dit vaker doen!

Petra

Fijn dat je ons meenam naar de ruigere plekken van de Bretten. De plekken die je had uitgezocht voor de oefeningen waren heel goed gekozen. Je begeleiding bij de oefeningen was prettig. Goede opbouw in de oefeningen.

Sander

Vond het echt heel gaaf. Heb de hele dag met een andere blik doorgemaakt...Wat ik echt heel fijn vond was dat je vooral via open zintuigen werkt, ik merk dat ik met veel andere (vooral yoga en meditatie) methoden juist zintuigen afsluit om ergens te komen. Dus hele gave manier.

Jennie

Ik geniet nog na van ons bosbad. En nu na mijn hardloopronde zit ik in een stadsparkje te genieten van wat ik zie en hoor. Het bad heeft er aan bijgedragen dat ik er nu sneller mee in verbinding ben.

Wanda

Ik vind het echt te gek dat je dit doet en hoop dat je het blijft doen! Ik vind je heel goed in het creëren van een fijne en open sfeer en ons meenemen in de wondere wereld van de natuur.

Stuur mij een berichtje, of bel mij op 06-44149820, dan krijg je praktische informatie toegestuurd. Wat het kost? Ik doe dit op basis van het (boeddhistische) principe van dana: geef vanuit je hart. Dus zie maar wat jij na het bad wilt geven, wat het je waard was.

Kijk – en luister! – eens naar onderstaand fragment.

Zo lekker! Ik wil ook!