Op bovenstaande foto loopt de ene helft van mij bij de moderne molen, mijn andere helft loopt naar de oude molen. Kan ik iets leren van de oude molen als het gaat om gedoe bij de moderne molens? Zijn er ook lessen uit het verleden te trekken om vooruit te gaan?
Hieronder zie je de hele serie, gemaakt door Martin Dijkstra met locaties in Amsterdam Slotermeer (mijn buurt). Telkens weer draait het om het oproepen van een duaal, gescheiden beeld (of-of), tegelijk met een visuele uitnodiging naar meer heelheid (en -en). Ontwikkeling ontstaat vaak door een polariteit of afwijking te onderzoeken – in plaats van weg te duwen of te ontkennen. Het is een visie op ontwikkeling door aanvullende tegenstellingen en de wijsheid van de minderheid. Het is de kerngedachte van het yin/yang symbool.
Dit zien we ook op persoonlijk niveau. Volgens psycholoog Carl Gustav Jung (1865-1961) is de menselijke psyche altijd op zoek naar heelheid. Gedachten, gevoelens, behoeften die je onderdrukt noemde hij onze schaduw. De natuurlijke ontwikkeling van de mens is om die schaduw te willen belichten en te integreren. Er is echter ook een neiging om die weg te drukken als ongewenst, niet netjes, niet gepast, niet consistent. Die schaduw kun je vinden door bijvoorbeeld te letten op wat je verkettert bij een ander. Om te ontwikkelen kun je dus bij hen te rade gaan.
Teams en organisaties hebben diversiteit nodig om te groeien. Verschil geeft innovatie. Een dominante meerderheid is zich meestal niet bewust van zaken die – voor hun onderhuids – nodig zijn om bijvoorbeeld een goed besluit te nemen. De minderheid ervaart die zaken juist wel maar krijgt dit niet ‘in het midden’. Wie van de meerderheid durft het aan hen eens echt aandacht te geven? Een mooie uitspraak vind ik die van Ivo Brugmans uit zijn boek Paradoxaal Leiderschap: “succesvolle leiders verwelkomen onhandige tegengestelde krachten in hun organisaties”.